Składniki:
500 g makaronu
4 żółtka
2 jajka
3 łyżki masła
200 g tartej bułki
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
* Zagotować 3 l wody, osolić, wrzucić makaron, zamieszać, gotować 6-12 minut zależnie od rodzaju makaronu, odcedzić, wymieszać z 2 łyżkami masła, żółtkami i doprawić solą oraz pieprzem.
* Rozłożyć makaron na blasze wysmarowanej masłem tak, aby tworzył równą warstwę. Włoży na 10 minut do pieca nagrzanego do temperatury 140 stopni, wyjąć i schłodzić.
* Pokroić zastygniętą masę z makaronu na kwadraty o bokach 6 cm. Panierować je w roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Czas przygotowania : 60 minut
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz