Witam serdecznie wszystkich pasjonatów gotowania i jedzenia. Blog prezentuje głownie przepisy, mogą jednak pojawić się porady przydatne w kuchni. Dla mnie gotowanie jest pasją, tak jak poznawanie nowych potraw i nowych smaków. Zapraszam do opinii i dodawania komentarzy. Wspólnie z odwiedzającymi chcę stworzyć miejsce gdzie każdy będzie mógł znaleźć coś dla siebie.

piątek, 7 września 2012

Potrawy z makaronu

Mój ulubiony produkt, uwielbiam makaron pod różnymi postaciami. Najpierw wypadałoby napisać coś na temat makaronu. Makaron jest to produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.
 Najstarszy makaron znaleziono w Chinach, miał cztery tysiące lat i 20 cali długości. Znaleziono go w wiosce z okresu neolitu nad brzegami Żółtej Rzeki. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Według legendy do Europy sprowadził go znany wenecki podróżnik, Marco Polo. Jest to jednak tylko legenda, bowiem już tysiąc lat wcześniej, w II wieku naszej ery, rzymski badacz Galen wspomniał o tego typu potrawie[potrzebne źródło], natomiast Muhammad al-Idrisi udokumentował istnienie suszonego makaronu (takiego, jak współczesny) w południowych Włoszech, na Sycylii i w Trabii ok. XII wieku, czyli jeszcze przed narodzinami Marco Polo.
Makaron jest półproduktem, co oznacza, że przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić (wyjątek stanowią makrony skrobiowe, powszechnie znane pod nazwą makaronów chińskich, które można spożywać bez wcześniejszej obróbki termicznej). Makaron, w zależności od formy, gotuje się od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron musi być al dente, czyli stawiać zębom lekki opór podczas żucia i nie rozpływać się od razu w ustach.
Ze względu na dużą zawartość skrobi oraz powszechne spożycie makarony, podobnie jak inne produkty zbożowe, są głównym źródłem węglowodanów w diecie[2].
Makaron stanowi zarówno podstawę niektórych dań lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z sosami, serem żółtym, białym, także na słodko.
Makaron (wł. pasta) jest jednym z podstawowych dań kuchni włoskiej. I to tyle na temat makaronu w następnych dniach pojawią się pod postem "Potrawy z makaronu" w postaci komentarzy konkretne już przepisy. Zapraszam również do dodawania własnych komentarz z własnymi przepisami z chęcią wypróbuję. 

2 komentarze:

  1. Makaron ze szpinakiem, anchois i orzechami pinii

    Składniki (4 osoby):

    - 80 ml oliwy z oliwek
    - puszka 50 g filetów anchois
    - 400 g młodych liści szpinaku
    - 50 g orzeszków pinii
    - 2 ząbki czosnku zgniecione
    - 400 g makaronu
    - sól i pieprz

    Przygotowanie:

    1) Gotujemy wodę, osoloną, z odrobiną oliwy i wrzucamy makaron.
    2) Garnek musi być dość duży by po chwili można było wcisnąć niemieszczące się nitki spaghetti
    3) Na patelni prażymy orzeszki pinii
    4) Na oliwie delikatnie podsmażamy czosnek, tak by tylko się zrumienił inaczej się spali i da ostry gorzki smak
    5) Myjemy liście szpinaku i dodajemy je do oliwy tak by się poddusiły
    6) Dodać anchois i mieszać tak by się rozdrobniły
    7) Jeżeli makaron się już ugotował to po odsączeniu dodajemy go do szpinaku na patelni, wsypujemy uprażone orzeszki pinii

    Podajemy na ciepło

    SMACZNEGO !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron ryżowy z curry i kurczakiem
    Składniki (4 osoby):

    - 500 g makaronu ryżowego
    - 500 g piersi kurczaka
    - 1 puszka duża groszku z marchewką
    - 1 puszka duża koktajlu owocowego
    - 1 cebula średnia
    - curry
    - zioła prowansalskie
    - oliwa (najlepiej z oliwek)

    Przygotowanie:

    1) Do dużego garnka (ja używam garnka typu Wok najlepiej się nadaje)wlać na dno odrobinę oliwy i podgrzać.
    2) Pokrojoną w średnią kostkę pierś z kurczaka wrzucamy na rozgrzaną oliwę
    3) Po około pięciu minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę
    4) Po lekkim zeszkleniu cebuli dodajemy dużą porcję curry, następnie całą puszkę groszku z marchewką z sokiem oraz koktajlu owocowego również z sokiem
    5) W czasie gotowania dodajemy godziwą porcję suszonych ziół prowansalskich
    6) Gdy zacznie nam się gotować dodajemy powoli cały makaron ryżowy i gotujemy do momentu aż makaron wciągnie cały sok
    7) Dodajemy ewentualnie do smaku jeśli ktoś lubi bardziej pikantne potrawy pieprz bądź ostrą paprykę
    8) Gotowe danie można na talerzu przybrać listkiem świeżej bazylii, podawać gorące.


    SMACZNEGO!!!

    OdpowiedzUsuń