Witam serdecznie wszystkich pasjonatów gotowania i jedzenia. Blog prezentuje głownie przepisy, mogą jednak pojawić się porady przydatne w kuchni. Dla mnie gotowanie jest pasją, tak jak poznawanie nowych potraw i nowych smaków. Zapraszam do opinii i dodawania komentarzy. Wspólnie z odwiedzającymi chcę stworzyć miejsce gdzie każdy będzie mógł znaleźć coś dla siebie.

niedziela, 16 września 2012

Przekąski i przystawki



W czasach królowej Bony, pod wpływem włoskiej terminologii kulinarnej, potrawy podawane dla zaostrzenia apetytu na początku biesiady nazywano antypastami. W końcu wieku XVIII książki kucharskie zalecały podawanie przystawek "na sposób francuski", po zupach, a przed pieczystym, zawsze razem z rozmaitymi alkoholami - piwem, wódkami ziołowymi, miodem, winem. Dobre przekąski przed jedzeniem po wódce zaostrzają apetyt. Zwykle ustawia się je z wódką na osobnym stoliku na boku, a spożywa stojąco, przed zasiadaniem do stołu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz