Witam serdecznie wszystkich pasjonatów gotowania i jedzenia. Blog prezentuje głownie przepisy, mogą jednak pojawić się porady przydatne w kuchni. Dla mnie gotowanie jest pasją, tak jak poznawanie nowych potraw i nowych smaków. Zapraszam do opinii i dodawania komentarzy. Wspólnie z odwiedzającymi chcę stworzyć miejsce gdzie każdy będzie mógł znaleźć coś dla siebie.

piątek, 5 października 2012

Ryby i raki

Na ziemiach polskich ryby łowiono już w starszej epoce kamienia, czyli co najmniej kilkanaście tysięcy lat temu. Wiadomo że mieszkańcy łużyckiego Biskupina znali i spożywali kilka gatunków ryb. W średniowieczu jadano ryby świeże, suszone, wędzone, solone, a także marynowane. Już w XIV wieku smażono je na oleju w podłużnych wanienkach z żelaza. Potrawy z ryb różnorodne i doskonale przyrządzane, były specjalnością staropolskie kuchni. Stefan Czerniecki w "Compendium ferculorum" podaje sto przepisów na dania rybne. W kuchni dwudziestolecia międzywojennego częściej niż niegdyś wykorzystywano ryby morskie.

1 komentarz:

  1. Bardzo mnie ciekawi jak rak smakuje. Może kiedyś będę miał okazję się przekonać.:):):)

    OdpowiedzUsuń