Witam serdecznie wszystkich pasjonatów gotowania i jedzenia. Blog prezentuje głownie przepisy, mogą jednak pojawić się porady przydatne w kuchni. Dla mnie gotowanie jest pasją, tak jak poznawanie nowych potraw i nowych smaków. Zapraszam do opinii i dodawania komentarzy. Wspólnie z odwiedzającymi chcę stworzyć miejsce gdzie każdy będzie mógł znaleźć coś dla siebie.

środa, 19 września 2012

Zupa

Potrawa mająca zazwyczaj postać wywaru powstającego podczas gotowania różnorodnych składników. W tradycji polskiej zupa jest zwykle pierwszym daniem obiadu. Podczas gotowania warzyw, owoców, mięs i kości uwalnia się znaczna ilość zawartych w nich składników. Bez takiego przygotowania niektóre z nich nie zostałyby wchłonięte przez układ pokarmowy człowieka i dlatego zupy są daniem bogatym w niezbędne składniki. Przygotowanie zup zazwyczaj wymaga użycia żaroodpornego naczynia. Zwykle jest to garnek lub kociołek umieszczony nad ogniem lub grzejnikiem elektrycznym.
Wiele zup nie wymaga jednak gotowania, czasem przyrządzenie zupy wymaga tylko wymieszania ugotowanych bądź surowych składników. Przykłady takich zup to chłodnik litewski czy gazpacho.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz